Θεοδώρα (Νόρα) Σύριου

Εκπαιδευτής

Η  Θεοδώρα (Νόρα) Συρίου είναι μαχόμενη δικηγόρος και διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια.

Ως διαμεσολαβήτρια: 

Είναι Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο 3898/2010. 

 • Περιλαμβάνεται στο Δημόσιο Πίνακα Διαπιστευμένων Διαμεσολαβητών του Ελληνικού Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 
 • Yπότροφος (Rotary International Peace Fellow 2022) του Διεθνούς Οργανισμού Rotary International στο ετήσιο πρόγραμμα (Ιούλιος 2021– Ιούλιος 2022) “Professional Development Program in Peace and Conflict Studies” που προσφέρεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Chulalongkorn University στο  Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης.   

Μετεκπαιδευμένη:

– στην Οικογενειακή Διαμεσολάβηση -επίπεδο advanced- (ΚΕ.ΔΙ.Π – Jamie Walker – Mary Damianakis), 

– στη Σχολική Δαμεσολάβηση (ΚΕ.ΔΙ.Π – Dr. Jamie Walke). Έχει συμμετάσχει ως ομιλήτρια σε παρουσιάσεις σχετικές με τη σχολική βία, το σχολκό εκφοβισμό και τη σχολική διαμεσολάβηση σε Δήμους της Αττικής και σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δημοσίων σχολείων και Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων.

– στην Κοινωνική Διαμεσολάβηση (εκπαιδευμένη από ομάδα των Mediators Beyond Borders International Team).

στη Διαμεσολάβηση στους Χώρους Εργασίας (και ιατρικούς χώρους) (εκπαιδευμένη από την Ολλανδική εταιρεία DIALOGUE BV)

 • Έχει μετεκπαιδευτεί σύμφωνα με το αμερικανικό μοντέλο διαμεσολάβησης της Πολιτείας της Καλιφόρνια στο Πανεπιστήμιο Pepperdine – (Πρόγραμμα Mediating the Litigated Case, 2014).
 • Εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ (2017-2018), σε πρόγραμμα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Δήμο Αθηναίων (6ο Δημοτικό Ιατρείο και Κοινωνικές Υπηρεσίες στην περιοχής της Κυψέλης) ως Σύμβουλος Νομικών Υποθέσεων για ευπαθείς ομάδες και ως Διαμεσολαβήτρια σε διαφορές μεταξύ ιατρών και ασθενών του Δημοτικού Ιατρείου.

Διαθέτει εμπειρία διαμεσολαβήσεων στην Ελλάδα και προωθεί ενεργά την εξωδικαστική επίλυση διαφορών και τη διαμεσολάβηση σε συμβουλευτικό επίπεδο προς τους συναδέλφους της δικηγόρους. 

Έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις διαμεσολαβήσεων σε φορείς διαμεσολάβησης. 

Ως εκπαιδεύτρια διαμεσολαβητών:

 • Εκπαιδεύει στην Οικογενειακή Διαμεσολάβηση στο Κέντρο Διαμεσολάβησης Πειραιά.
 • Είναι Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών πιστοποιημένη από το Κέντρο Διαμεσολάβησης Πειραιά  και την Ολλανδική Εταιρεία Toolkit Company (ADR Training and Consulting, Amsterdam, The Netherlands). 
 • Είναι Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια του Ολλανδικού Οργανισμού DIALOGUE BV στην Επίλυση Συγκρούσεων στο Χώρο Εργασίας.
 • Έχει εκπαιδεύσει καθηγητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δημοσίων Σχολείων, σε τεχνικές επικοινωνίας και τεχνικές επίλυσης συγκρούσεων και διαμεσολάβησης.
 • Συμμετείχε ως εκπαιδεύτρια στο 1ο Πανελλήνιο Εργαστήριο Νέων Νομικών του Σωματείου “Ευρωπαϊκή Ένωση Νέων Νομικών Ελλάδας” (The European Law Student’s Association – ELSA Greece) με θέμα “Εξωδικαστικοί Θεσμοί Επίλυσης Διαφορών” από τις 13 έως τις 15 Νοεμβρίου 2015 στην Αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης και πραγματοποίησε βιωματικά εργαστήρια στους συνέδρους φοιτητές από όλες τις Νομικές Σχολές της χώρας, σχετικά με διάφορα εργαλέια επικοινωνίας της Διαμεσολάβησης.
 • Συμμετείχε ως εισηγήτρια για το θεσμό της Διαμεσολάβησης και ειδικότερα της Ιατρικής Διαμεσολάβησης, καθώς και τις εφαρμογές που αυτή μπορεί να έχει στην ελληνική νομική πραγματικότητα σε διαφορές μεταξύ ασθενών, διαφόρων επαγγελματιών υγείας και νοσηλευτηρίων  και έλαβε μέρος σε Προσομοίωση Διαμεσολάβησης επί υπόθεσης Ιατρικής Ευθύνης εμπνευσμένης από πραγματική διαφορά στα πλαίσια του 22ου Επιστημονικού Συνεδρίου Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος (Ε.Σ.Φ.Ι.Ε.) και του 10ου Διεθνούς Forum Φοιτητών Ιατρικής και Νέων Ιατρών Ελλάδας η εκδήλωση «Ιατρική Ευθύνη και Διαμεσολάβηση: Γιατί ο Διαμεσολαβητής είναι ο καλύτερος φίλος Ιατρού και Ασθενούς;» (Μάιος 2016).

Ως συντονίστρια Διαλόγου:

 • Είναι εκπαιδευμένη Συντονίστρια Διαλόγου – facilitator, από τη Διεθνή Ομάδα “Mediators Beyond Borders International Team” (2013-2015).
 • Έχει συμμετάσχει ως ομιλήτρια και έχει παρουσιάσει εργαστήρι στο Διεθνές Συνέδριο  “Dangerous Dialogues and Courageous Conversations”  των Mediators Beyond Borders στο Βουκουρέστι (2015). 
 • Συντονίζει ιδιωτικούς διαλόγους (ανάμεσα σε ιδιώτες) για υποθέσεις που η διαφωνία εστιάζεται στις ανθρώπινες σχέσεις και δεν έχει χρηματικό αντικείμενο αλλά και δημόσιους διαλόγους (μικρής κλίμακας) ανάμεσα σε μικρές ομάδες 8-10 ατόμων ή/και συλλογικότητες (ΜΚΟ). 
 • Ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Μετάπλασις», που δραστηριοποιείται σε Χώρο Ανοικτού Διαλόγου στο Δήμο Αθηναίων, και έχει σκοπό να εισαγάγει στην καθημερινότητα των δημοτών τη διαδικασία του συντονισμένου διαλόγου, ως αποτελεσματικό εργαλείο επίλυσης των καθημερινών διαφωνιών και συγκρούσεων αλλά και να τους βοηθήσει στη λήψη συλλογικών αποφάσεων.

Ως εκπαιδεύτρια συντονιστών διαλόγου: 

 • Έχει εκπαιδεύσει συντονιστές διαλόγων, ύστερα από σχετική εκπαίδευσή της ως εκπαιδεύτρια συντονιστών διαλόγου, από τη Διεθνή Ομάδα των “Mediators Beyond Borders International Team” (2014).
 • Έχει εκπαιδεύσει εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δημοσίων Σχολείων στο συντονισμό διαλόγου ως τεχνική επίλυσης συγκρούσεων . 
 • Έχει εκπαιδεύσει το επιστημονικό προσωπικό των Κοινωνικών Υπηρεσιών του 6ο Δημοτικού Ιατρείου και Κοινωνικές Υπηρεσίες στην περιοχής της Κυψέλης- Αθήνα στο Συντονισμό Διαλόγου και την Κοινωνική Διαμεσολάβηση. 

Περαιτέρω μετεκπαιδεύσεις σε εργαλεία επίλυσης συγκρούσεων:

 • Μετεκπαιδευμένη στην Τέχνη της Μη Βίαιης Επικοινωνίας (M. Rosenberg):

–  για την Ανατροφή των Παιδιών (Parenting) – Frank Gähsler

–  και τη Διαμεσολάβηση – Robert Kržišnik and Marjeta Novak.

Ως δικηγόρος:

Είναι πτυχιούχος Νομικής LL.B (με διάκριση) στη Νομική, Κοινωνιολογία και Κοινωνική Ανθρωπολογίας) του Πανεπιστημίου Keele, Αγγλίας. Διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο LL.M στις Νομικές Πτυχές της Ιατρικής Πρακτικής, του Πανεπιστημίου Κάρντιφ, Ουαλίας και οι γλώσσες εργασίες της είναι τα ελληνικά και τα Αγγλικά. 

Είναι μαχόμενη δικηγόρος Παρ’ Εφέταις, εγγεγραμμένη στα μητρώα του Δκηγορικού Συλλόγου Πειραιά από το έτος 2004. Διατηρεί δικηγορικό γραφείο στη Νίκαια, Πειραιά και ασχολείται κυρίως με υποθέσεις Αστικού (Οικογενειακού, Εμπράγματου, Ενοχικού και Ιατρικού Δικαίου). 

Εργάστηκε για ένα έτος ως επιστημονικός συνεργάτης της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, σε πρόγραμμα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Δήμο Αθηναίων (6ο Δημοτικό Ιατρείο και Κοινωνικές Υπηρεσίες στην περιοχής της Κυψέλης) ως Σύμβουλος Νομικών Υποθέσεων για ευπαθείς ομάδες.

 Έχει εργαστεί, σε Δικηγορικές Εταιρίες στην Αγγλία (Μάντσεστερ), ως φοιτήτρια Νομικής και, εν συνεχεία, στην Ελλάδα και διαθέτει αξιόλογη δικαστηριακή εμπειρία.