Παρουσίαση βιβλίου στη Γ.Γ. Οικονομικών κα Αικ. Σαββαϊδου

5435345345Το πρώτο αντίτυπο του βιβλίου με τίτλο «Το πολυποίκιλο τοπίο της Διαμεσολάβησης» («The Variegated Landscape of Mediation”), μια συγκριτική μελέτη του νομοθετικού πλαισίου και των πρακτικών της διαμεσολάβησης στην Ευρώπη και τον Κόσμο, παρουσιάστηκε επίσημα στη νεοδιορισθείσα  Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών, κα. Κατερίνα Σαββαΐδου, από τη συν-συγγραφέα του βιβλίου, κα. Μanon Schonewille και τη συν-συγγραφέα του κεφαλαίου που αφορά στην Ελλάδα, κα. Δήμητρα Τριανταφύλλου.

Η κα. Κατερίνα Σαββαΐδου είναι Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια, που εκπαιδεύτηκε στο Κέντρο Διαμεσολάβησης Πειραιά (ΚΕ.ΔΙ.Π.) και επίσης είναι Διαπιστευμένη Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών της Toolkit Company. Το ΚΕ.ΔΙ.Π. προσφέρει το μόνο διενεργούμενο πλήρως στα Ελληνικά πρόγραμμα εκπαίδευσης διαμεσολαβητών στην Ελλάδα, το οποίο διδάσκεται από Έλληνες Εκπαιδευτές και είναι βασισμένο στο πρόγραμμα της Toolkit Company.

Η κα. Σαββαϊδου πιστεύει στην καινοτόμο προστιθέμενη αξία και την ώθηση στην ανάπτυξη, που προσπορίζει η Διαμεσολάβηση. Στα πλαίσια του έργου της αντιμετωπίζει, μεταξύ άλλων, το πολύ σημαντικό και δύσκολο έργο της μεταρρύθμισης του φορολογικού συστήματος εσόδων της Ελλάδας και θα χρειαστεί, εκτός από τη βαθιά γνώση της στο αντικείμενο και την πολυετή επαγγελματική εμπειρία της, κάθε διαμεσολαβητικό και διαπραγματευτικό εργαλείο και τεχνική, που μπορεί κανείς να φανταστεί, για να τη συνδράμει στην ολοκλήρωση του σημαντικού έργου της.

Τη θαυμάζουμε πολύ και είμαστε ευγνώμονες που δέχθηκε την πρόσκλησή μας να της παρουσιάσουμε το πρώτο αντίτυπο αυτής της συγκριτικής μελέτης του θεσμικού πλαισίου και των πρακτικών της διαμεσολάβησης σε 60 χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, παρά το πολύ γεμάτο πρόγραμμά της. Στην πραγματικότητα, η συνάντηση για την παρουσίαση του βιβλίου ήταν η πρώτη κοινωνική εμφάνιση της Γενικής Γραμματέως Οικονομικών εκτός του γραφείου της.

Η κα. Σαββαΐδου επεσήμανε ότι ο διαμεσολαβητικός τρόπος σκέψης μπορεί να ενδυναμώσει τη στάση των ανθρώπων στην επικοινωνία τους. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και πέρα από τα σύνορα: «Όταν θέλει κανείς να ξεπεράσει μια κρίση είναι επιτακτική ανάγκη να συμμετέχει σε διάλογο και να αναζητά κοινά συμφέροντα. Η Διαμεσολάβηση, ως τρόπος αντίληψης, μπορεί κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, να καταστεί εργαλείο και να συνδράμει στην υπερκέραση των προβλημάτων με τη δημιουργία νέου κοινού εδάφους και ευκαιριών γι’ αυτούς που αφορά. Βοηθά να δούμε τα θέματα που μας απασχολούν και να αναζητούμε επίλυση υπό το πρίσμα μιας εποικοδομητικής και καινοτόμου προσέγγισης».

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την κα. Σαββαϊδου για το ενδιαφέρον της και την υποστήριξή της στη διαμεσολάβηση και είμαστε πεπεισμένοι ότι θα μπορέσει να οδηγήσει τη Χώρα σε σημαντικές θετικές αλλαγές, που θα καταλύσουν την κρίση.