ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ 15-12 ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

1oKοινό Συνέδριο Κέντρων Διαμεσολάβησης- Φορέων Κατάρτισης  Διαμεσολαβητών με θέμα: «Διαμεσολάβηση- Λύση Πολιτισμού για τους Ανθρώπους και τους Λαούς»

 

                   Στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης πραγματοποιήθηκε χθες το 1ο Κοινό Συνέδριο των Κέντρων Διαμεσολάβησης – Φορέων Κατάρτισης Διαμεσολαβητών της Χώρας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με θέμα: «Διαμεσολάβηση – Λύση Πολιτισμού για τους Ανθρώπους και τους Λαούς», το οποίο διοργανώθηκε με αφορμή την πρόσφατη Σύσταση της Ολομέλειας της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCOπρος τη Μεγάλη Βρετανία για την πραγματοποίηση διαμεσολάβησης στην υπόθεση της επιστροφής και επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Νικόλας Κανελλόπουλος απηύθυνε χαιρετισμό, υπογραμμίζοντας τη σημασία που προσδίδει η Πολιτεία στις εναλλακτικές μεθόδους επίλυσης των διαφορών, καθώς και την προστιθέμενη αξία που η Διαμεσολάβηση μπορεί να προσφέρει στην Ελληνική Δικαιοσύνη και την Κοινωνία: «Απαντώντας στα σημεία των καιρών, η Διαμεσολάβηση προωθεί ένα σύγχρονο τρόπο ζωής, σκέψης και δράσης για όλους τους πολίτες, μέσα σ’ ένα σύγχρονο, φιλικού προς τον άνθρωπο κοινωνικό περιβάλλον. Σηματοδοτεί διεθνώς ένα νέο δρόμο για τη Δικαιοσύνη, την επιχειρηματικότητα, την Οικονομία και την Κοινωνία μας. Είναι μια επιλογή βαθιά πολιτισμένη, σύμφυτη με το ανθρώπινο πνεύμα, ενδεικτική ενός νέου, ανοικτού και συμμετοχικού κοινωνικού πολιτισμού.».

Την εκδήλωση χαιρέτισαν, επίσης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσείου Ακρόπολης, Καθηγητής κ. Δημήτριος Παντερμαλής, η Γενική Γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Χριστίνα Κουντούρη και η Καθηγήτρια του τμήματος Νομικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος Κοσμητείας του Ε.Κ.Π.Α., κ. Λία Αθανασίου.

Στην πρώτη συνεδρία, την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος, κ. Μαρία Σαράφογλου, μεταφέρθηκε η διεθνής εμπειρία από την εφαρμογή της διαμεσολάβησης ως εναλλακτικού τρόπου επίλυσης των διαφορών των πολιτών σε διάφορες δικαιοδοσίες σε όλο τον κόσμο. Με τις εισηγήσεις τους οι κ.κ. SirAlanWard (Πρόεδρος «CivilMediationCouncil» Μ. Βρετανίας), ΜaryDamianakis(Πρόεδρος του Τομέα Οικογενειακής Διαμεσολάβησης στο «InternationalMediationInstitute», πρώην Πρόεδρος «FamilyMediationCanada», Iδρυτικό Μέλος «ΜediatorsBeyondBordersInternational»), Dr. ThomasFiutak (Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσσότα Η.Π.Α., Ιδρυτικό Μέλος «MediatorsBeyondBordersInternational») και AlessandroBruni  (Kαθηγητής «ΙnternationalAcademyofSciencesofPeace, Rome», Ιδρυτής και Μέλος Δ.Σ. «ConciliaLLC», Πρόεδρος «MediatorsBeyondBordersInternational- ItalyChapter») προέβαλαν τη διεθνή διάσταση της διαμεσολάβησης και τον ρόλο της ως εργαλείου ειρηνικής συνύπαρξης των κρατών.

Στην δεύτερη Συνεδρία, την οποία συντόνισε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Νικόλας Κανελλόπουλος, παρουσιάστηκε η ελληνική εμπειρία από τα τέσσερα χρόνια εφαρμογής του θεσμού της διαμεσολάβησης στη Χώρα μας. Οι εισηγητές της εν λόγω Συνεδρίας, κ.κ. Στέλιος Μανουσάκης (Διευθυντής «Κέντρου Διαμεσολάβησης Πειραιώς), Νικόλαος Βαλεργάκης (Πρόεδρος Δ.Σ. Ινστιτούτου Κατάρτισης Διαμεσολαβητών Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης), Μιχάλης Καλαντζόπουλος
(Πρόεδρος Δ.Σ. Αθηναϊκού Κέντρου Κατάρτισης και Εκπαίδευσης Διαμεσολαβητών, Μέλος Δ.Σ. Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών), Τρύφων Τσάτσαρος (Διευθυντής Κατάρτισης Ινστιτούτου Κατάρτισης Διαμεσολαβητών Λάρισας, Αντιπρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας) και Εύη Αυλογιάρη (Διευθύντρια Κατάρτισης Ινστιτούτου Κατάρτισης Διαμεσολαβητών Αλεξανδρούπολης), αφού έκαναν απολογισμό λειτουργίας  των Φορέων Κατάρτισης, παρουσίασαν τη μέχρι τώρα πορεία και εξέλιξη του θεσμού της διαμεσολάβησης στο πεδίο της ελληνικής κοινωνίας και επεσήμαναν τη δυναμική του ως σύγχρονου και αποτελεσματικού εξωδικαστικού εργαλείου επίλυσης των διαφορών των πολιτών.

Την εκδήλωση τίμησαν, επίσης, με την παρουσία τους οι κ.κ. Δημήτριος Λοβέρδος, Αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου ε.τ. και Πρόεδρος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για τη Διαμεσολάβηση, Ισίδωρος Ντογιάκος, Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Ειρήνη Γιανναδάκη, Πρόεδρος Εφετών Διοικητικών Δικαστηρίων, Πρόεδρος Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, Ζωή Δημοπούλου, Εφέτης Αθηνών, Σταυρούλα Κουσουλού, Εφέτης Αθηνών, Δημήτριος Νικολόπουλος, Πρόεδρος Πρωτοδικών Διοικητικών Δικαστηρίων, Προϊστάμενος του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, Γεώργιος Σταματογιάννης, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, Ιωάννα Καλαντζάκου – Τσατσαρώνη, Αντιπρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτριος Παπαλεξόπουλος, πρώην Πρόεδρος του Σ.Ε.Β., Παναγιώτης Θεοφανόπουλος, Πρόεδρος του Ο.Σ.Ε., Μιλτιάδης Σταθόπουλος, Γενικός Διευθυντής Νομικών Υπηρεσιών και Εταιρικής Διακυβέρνησης και μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Γεώργιος Καλούδης, Αντιπρόεδρος της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας με τίτλο «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ», Παντελής Κοντογιάννης, ηθοποιός, καθώς και πλήθος ενδιαφερομένων για τον θεσμό της Διαμεσολάβησης.

 

PAN_0616

PAN_0242


Η εισήγηση στο συνέδριο του Στέλιου Μανουσάκη Διευθυντή  ΚΕΔΙΠ και Προέδρου Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου είναι η ακόλουθη :

Κυρίες και Κύριοι,

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός πως η Διαμεσολάβηση αποτελεί, αν όχι τη μοναδική, μια από τις πιο ουσιαστικές λύσεις πολιτισμού της επίλυσης των διαφορών που αναφύονται ανάμεσα στους ανθρώπους, τις επιχειρήσεις αλλά και τους λαούς εν γένει.

Αυτή την πραγματικότητα συνειδητοποιήσαμε από νωρίς στον Πειραιά, όπου με πρωτοστάτη τον Δικηγορικό Σύλλογο και συνοδοιπόρους όλα τα Εμπορικά Επιμελητήρια της Πόλης συστήσαμε το ΚΕΔΙΠ (Κέντρο Διαμεσολάβησης Πειραιώς) τον πρώτο στην Ελλάδα φορέα Κατάρτισης Διαμεσολαβητών του ν. 3898/2010, του νόμου που ενσωμάτωσε την κοινοτική οδηγία 52/2008 για τη Διαμεσολάβηση σε Αστικές και Εμπορικές υποθέσεις στην Ελληνική έννομη τάξη, το οποίο αδειοδοτήθηκε από το ΥΔΔΑΔ τον Ιανουάριο του 2013.

Έκτοτε το ΚΕΔΙΠ διάνυσε μεγάλο δρόμο για το τόσο σύντομο χρόνο της ύπαρξης του.

Σε συνεργασία με τη διεθνούς φήμης ολλανδική εταιρεία παροχής εκπαίδευσης διαμεσολαβητών «TOOLKITCOMPANY» με πιστοποιημένο πρόγραμμα IMI και την εμπειρότατη και διακεκριμένη εκπαιδεύτρια κα ManonSchonewille ξεκίνησε από το Φεβρουάριο του 2013 η εκπαίδευση των πρώτων Ελλήνων Εκπαιδευτών Διαμεσολαβητών αλλά και Διαμεσολαβητών στη βασική εκπαίδευση στη Διαμεσολάβηση όπως προβλέπει το Π.Δ. 123/2011.  Από τον Μάρτιο του 2013 η εκπαίδευση των υποψηφίων διαμεσολαβητών γίνεται εξολοκλήρου στην Ελληνική γλώσσα με επικεφαλής εκπαιδεύτρια την κα Δήμητρα Τριανταφύλλου μαζί με μια ομάδα άξιων και έμπειρων εκπαιδευτών που αποτελείται από τους κα Μαρία Χατζηλεωνίδα, κο Χρίστο Τσάλλο και κα Δανάη Καρκούλια.

Το ΚΕΔΙΠ όμως δεν έμεινε μόνο εκεί.  Συναισθανόμενο τις δυνατότητες που δίνονται μέσα από τη διαμεσολάβηση αλλά και την εφαρμογή της σε διαφορές οικογενειακής φύσεως, συνεργάστηκε με τον διεθνούς φήμης γερμανικό μη κερδοσκοπικό φορέα οικογενειακής διαμεσολάβησης “MiΚΚ e.V.” το Σεπτέμβριο του 2013 και με εκπαιδευτές τη DrJamieWalker και τον κο Σπύρο Λειβαδόπουλο ξεκίνησε τις εκπαιδεύσεις σε ένα πιο εξειδικευμένο είδος διαμεσολάβησης, την οικογενειακή διαμεσολάβηση.

Η σημασία που δίνει το ΚΕΔΙΠ στην οικογενειακή διαμεσολάβηση είναι μεγάλη καθώς, εκτός από το βίντεο προσομοίωσης που ανέλαβε να επιμεληθεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΥΔΔΑΔ (το οποίο μπορείτε να παρακολουθήσετε στην ιστοσελίδα της διαμεσολάβησης και στα υπόλοιπα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) προχώρησε και στη συνεργασία με τη κα Μαρία Δαμιανάκη, ομιλήτρια στο πρώτο μέρος της σημερινής εκδήλωσης, η οποία όπως ελέχθη ήδη είναι από τους πρωτεργάτες παγκοσμίως της οικογενειακής διαμεσολάβησης αλλά και της πιστοποίησης οικογενειακών διαμεσολαβητών του ΙΜΙ.  Στόχος αυτής της συνεργασίας είναι να μπορέσουμε να προωθήσουμε τη γνώση στην οικογενειακή διαμεσολάβηση σε ανώτερο επίπεδο και να καταφέρουμε να έχουμε τη πιστοποίηση Ελλήνων οικογενειακών διαμεσολαβητών, οι οποίοι θα αποτελέσουν μέρος του νέου τοπίου που φαίνεται να δημιουργείται στο οικογενειακό δίκαιο μετά την τρέχουσα αναθεώρησή του από τη Νομοπαρασκευαστική επιτροπή που έχει συστήσει το ΥΔΔΑΔ.

 

Επιπρόσθετα, τον περασμένο Οκτώβριο το ΚΕΔΙΠ εγκαινίασε ένα νέο θεματικό κύκλο μελέτης της διαμεσολάβησης, αυτόν της σχολικής διαμεσολάβησης, η οποία μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το μέσο με το οποίο θα αλλάξει η εν γένει κουλτούρα του λαού μας και από έντονα δικομανής που ήταν τα περασμένα χρόνια να αρχίσει να ενστερνίζεται τον διάλογο ως τρόπο επίλυσης των διαφορών του.  Άμεσοι συνεργάτες μας σε αυτό το εγχείρημα είναι η DrJamieWalker, με πολυετή εμπειρία στη σχολική διαμεσολάβηση και ο κος Σπύρος Λειβαδόπουλος.

 

Αλλά το ΚΕΔΙΠ δεν είναι μόνο ένας φορές κατάρτισης διαμεσολαβητών.  Είναι και ένας φορέας υπηρεσιών διαμεσολάβησης.  Στις άρτιες εγκαταστάσεις του, ένα νεοκλασσικό κτήριο των αρχών του 20ου αιώνα στο κέντρο του Πειραιά, έχουν ήδη γίνει περίπου 10 διαμεσολαβήσεις από το καλοκαίρι του 2013, με τις περισσότερες από αυτές να έχουν καταλήξει σε πρακτικό διαμεσολάβησης το οποίο έχει κατατεθεί στη Γραμματεία του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά.  Το ΚΕΔΙΠ έχει αποσπάσει τα καλύτερα σχόλια για τις υπηρεσίες αυτές και καλούμε όλους τους ενδιαφερόμενους να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις μας και να μας προτιμήσουν για τη διενέργεια της δικής τους διαμεσολάβησης.

 

Το ΚΕΔΙΠ, όμως, δεν εφησυχάζει καθώς η προώθηση αλλά και η χρήση της διαμεσολάβησης στην Ελληνική κοινωνία δεν είναι αυτή που ίσως θα περιμέναμε έως τώρα.

 

Στόχος του ΚΕΔΙΠ μέσα στον επόμενο χρόνο είναι να οργανώσει ομιλίες/ημερίδες σε διάφορους δικηγορικούς συλλόγους και λοιπούς κοινωνικούς φορείς ανά τη χώρα όπου θα προωθήσει τη διαμεσολάβηση (συμπεριλαμβανομένης της σχολικής και της οικογενειακής) στους δικηγόρους καθώς αυτοί αποτελούν την κινητήρια δύναμη μέσω της οποίας μπορεί η διαμεσολάβηση να καθιερωθεί ως η κυρίαρχη εξωδικαστική μέθοδος επίλυσης των διαφορών.  Γι’ αυτό το λόγο το ΚΕΔΙΠ αναγνωρίζοντας τον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο που έχει να παίξει ο δικηγόρος ως παραστάτης δικηγόρος στη διαμεσολάβηση προωθεί την εκπαίδευση αυτή.

 

Σ’ αυτή τη προσπάθεια, όμως, θα βοηθούσε σε πολύ μεγάλο βαθμό εάν συμπεριλαμβάνονταν στον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας το προτεινόμενο άρθρο 214Γ με το οποίο η διαμεσολάβηση θα αποκτούσε ένα αυξημένο κύρος καθώς δε θα προβλεπόταν μόνο από ένα νόμο, αλλά από το Κώδικα που διέπει όλη τη διαδικασία ενώπιον της αστικής δικαιοσύνης.

 

Θα πρέπει εδώ να σημειώσουμε πως, αν και η διαμεσολάβηση από τη φύση της είναι μια εκούσια διαδικασία, στο άρθρο αυτό προβλέπονται συγκεκριμένες περιπτώσεις όπου η διαμεσολάβηση θα είναι υποχρεωτική πριν τη προσφυγή σε οποιοδήποτε δικαστήριο. Ας αναφέρω εδώ τις περιπτώσεις αυτές:

α) διαφορές από δανειακές συμβάσεις μεταξύ πιστωτικών ιδρυμάτων και υπερχρεωμένων δανειοληπτών φυσικών προσώπων,

β) διαφορές για αξιώσεις ηθικής βλάβης λόγω προσβολής της προσωπικότητας,

γ) διαφορές οικογενειακού δικαίου που αφορούν αποκλειστικά τη διατροφή τέκνων ή μεταξύ συζύγων, την επικοινωνία διαζευγμένου γονέα με το τέκνο του και τη μετοίκηση

δ) διαφορές οροφοκτησίας μεταξύ διαχειριστή, ιδιοκτητών και ενοικιαστών, και

ε) διαφορές μεταξύ οργανισμών συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και χρηστών όταν αμφισβητούν το ύψος της αμοιβής που αξιώνουν οι πρώτοι με βάση τα αμοιβολόγια που συντάσσουν, το εύλογο αυτής και τα κριτήρια που εφαρμόζουν κατά τον καθορισμό των αμοιβών.

 

Σίγουρα, κανείς μπορεί να πει πως υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις όπου θα μπορούσε η διαμεσολάβηση να έχει υποχρεωτική εφαρμογή.  Οι προαναφερθείσες περιπτώσεις, όμως, μπορούν να λειτουργήσουν ως ένα δοκιμαστικό στάδιο εφαρμογής της υποχρεωτικότητας αυτής ώστε να ξεκινήσει να γίνεται γνωστή η διαδικασία στο ευρύτερο κοινό και κατόπιν να επανεξεταστεί η διατήρηση ή μη της υποχρεωτικότητας αυτής.

 

Ελπίζουμε και προσδοκούμε πως όποτε έρθει ο νέος Κώδικας προς ψήφιση από τη Βουλή, αυτό το άρθρο, το 214Γ, θα υπάρχει στο υπό ψήφιση σχέδιο του Κώδικα, άλλως θα χαθεί μια πολύτιμη ευκαιρία  η διαμεσολάβηση να γίνει γνωστή τόσο στον νομικό κόσμο όσο και στο ευρύ κοινό.

 

Κλείνοντας αυτή τη μικρή παρουσίαση του ΚΕΔΙΠ, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς για τη παρουσία σας σε αυτόν τον όμορφο και πάντα φιλόξενο για τη διαμεσολάβηση χώρο και να εκφράσω την ελπίδα μου πως η διαμεσολάβηση ως θεσμός και ως διαδικασία θα κάνει πραγματικότητα αυτό που όλοι οι Ελληνες προσδοκούμε, την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα και την τοποθέτησή τους σε τούτο εδώ το μουσείο, στο χώρο που τους αρμόζει.

 

Σας ευχαριστώ για τη προσοχή σας.      

 

PAN_0300 PAN_0478