Δελτίο Τύπου για Φορείς Κατάρτισης Διαμεσολαβητών

Σύμφωνα με το Νόμο 3898/2010, άρθρο 5 παρ. 1, Φορείς Κατάρτισης Διαμεσολαβητών μπορούν να είναι αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες που συνιστούν από κοινού ένας τουλάχιστον δικηγορικός σύλλογος και ένα τουλάχιστον από τα επιμελητήρια της Χώρας και λειτουργούν μετά την χορήγηση άδειας λειτουργίας από το Τμήμα Δικηγορικού Λειτουργήματος και Δικαστικών Επιμελητών της Γενικής Διεύθυνσης Δικαιοσύνης του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Κέντρο Διαμεσολάβησης Πειραιώς («ΚΕΔΙΠ») – αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που συνέστησαν ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά, είναι ο πρώτος πανελλαδικά φορέας που αδειοδοτήθηκε και λειτουργεί νόμιμα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ανωτέρω νόμου κατόπιν και της δημοσίευσης της αδειοδότησής του στο ΦΕΚ Β 43/15-1-2013. Αντίστοιχοι Φορείς Κατάρτισης Διαμεσολαβητών λειτουργούν στην Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, οι οποίοι έχουν αδειοδοτηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου.

Το ΚΕΔΙΠ συνεργάζεται αποκλειστικά στην Αττική με τη διεθνούς φήμης ολλανδική εταιρεία παροχής εκπαίδευσης διαμεσολαβητών «TOOLKITCOMPANY» και την εμπειρότατη και διακεκριμένη εκπαιδεύτρια κα ManonSchonewille. Ήδη από τον Μάρτιο του 2013 η εκπαίδευση των υποψηφίων διαμεσολαβητών γίνεται εξολοκλήρου στην Ελληνική γλώσσα από τις εμπειρότατες εκπαιδεύτριες διαμεσολαβητών κ.κ. Δήμητρα Τριανταφύλλου και Μαρία Χατζηλεωνίδα, οι οποίες έχουν αποσπάσει τα πιο ένθερμα και θετικά σχόλια από όλους τους μέχρι τώρα εκπαιδευθέντες για την υψηλής στάθμης και ποιότητας εκπαίδευση που παρέχουν στις εγκαταστάσεις του ΚΕΔΙΠ στον Πειραιά.

Όπως προβλέπεται στον ανωτέρω αναφερόμενο νόμο, τον τίτλο του «Διαπιστευμένου Διαμεσολαβητή» (“AccreditedMediator”) μπορούν να αποκτήσουν μόνο απόφοιτοι των νομίμως συσταθέντων και λειτουργούντων Φορέων Κατάρτισης Διαμεσολαβητών, μετά από τη συμμετοχή τους στις σχετικές εξετάσεις που διοργανώνει η Επιτροπή Πιστοποίησης Διαμεσολαβητών του ΥΔΔΑΔ (άρθρ. 6 και 7 Ν. 3898/2010). Σύμφωνα επίσης με τα οριζόμενα στο νόμο, σε όλες τις περιπτώσεις διαμεσολαβήσεων στην Ελλάδα (εκτός από τις διασυνοριακές), Διαμεσολαβητής μπορεί να είναι μόνο Δικηγόρος, διαπιστευμένος σύμφωνα με τα ανωτέρω (άρθ. 4 περ. γ, εδ. β).

Κατά τα ανωτέρω, και προς αποφυγή της όποιας παραπληροφόρησης, στα πλαίσια της συμφωνίας του Κέντρου μας με την ως άνω εταιρεία παροχής εκπαίδευσης διαμεσολαβητών προβλέπεται και η παροχή του τίτλου του «Διαπιστευμένου Διαμεσολαβητή» («AccreditedMediator») της «TOOLKITCOMPANY», χωρίς κανένα επιπλέον κόστος για τους εκπαιδευομένους και τον οποίον μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιούν παντού στον κόσμο, καθώς, η μέθοδος αξιολόγησης που χρησιμοποιείται στο Κέντρο μας από κατάλληλα εκπαιδευμένους Έλληνες εκπαιδευτές διαμεσολαβητών/αξιολογητές είναι εγκεκριμένη από το Διεθνές Ινστιτούτο Διαμεσολάβησης (InternationalMediationInstitute– I.M.I.).

Σημειώνουμε ότι η ανωτέρω διαπίστευση δεν υποκαθιστά επ’ουδενί τη διαπίστευση που πρέπει να πάρουν οι απόφοιτοι του Κέντρου μας από το ΥΔΔΑΔ προκειμένου να εξασκήσουν το επάγγελμα του Διαμεσολαβητή στην Ελλάδα, κατόπιν επιτυχούς συμμετοχής τους στις εξετάσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη Διαπίστευση των Υποψηφίων Διαμεσολαβητών με βάση τις ανωτέρω αναφερόμενες διατάξεις του Ν. 3898/2010.

Ενόψη όλων των ανωτέρω και μένοντας προσηλωμένοι στο σκοπό του Κέντρου μας για την παροχή υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης υποψηφίων διαμεσολαβητών, στεκόμαστε και θα σταθούμε απέναντι σε όποιον ή όποιους προσπαθούν να φαλκιδεύσουν την προσπάθεια που γίνεται από όλους τους εγκεκριμένους Φορείς Κατάρτισης Διαμεσολαβητών για τη διάδοση του θεσμού της Διαμεσολάβησης στην ελληνική κοινωνία, με μοναδικό σκοπό τον προσπορισμό ίδιου περιουσιακού οφέλους στις πλάτες όλων όσων θέλουν να αποκτήσουν την κατάλληλη εκπαίδευση στη διαμεσολάβηση, ώστε να στελεχώσουν τον πίνακα διαμεσολαβητών του ΥΔΔΑΔ και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην ελληνική κοινωνία.

Ο Πρόεδρος Η Γεν. Γραμματέας
Στέλιος Μανουσάκης Μαίρη Φλωροπούλου-Μακρή

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>