Ανακοίνωση

Το Κέντρο Διαμεσολάβησης Πειραιώς στο πλαίσιο της περαιτέρω εκπαίδευσης – μετεκπαίδευσης στην διαμεσολάβηση έχει ήδη ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2013 κύκλους εκπαίδευση στην οικογενειακή διαμεσολάβηση. Η οικογενειακή διαμεσολάβηση ασχολείται με θέματα που προκύπτουν από τη διάσταση και το διαζύγιο.  Το πρόγραμμα εκπαίδευσης μέχρι στιγμής περιλαμβάνει δύο (2) επίπεδα (1ο  & 2ο ).

 1ο  Επίπεδο «Εισαγωγή στην Οικογενειακή Διαμεσολάβηση».

  Για το πρόγραμμα εκπαίδευσης στην οικογενειακή διαμεσολάβηση (1o επίπεδο), το ΚΕΔΙΠ συνεργάστηκε με την Γερμανική εταιρεία διεθνών διαμεσολαβήσεων και εκπαιδεύσεων MIKKe.v. H Μikke.v. έχει διακριθεί για την δραστηριότητα της στον τομέα των οικογενειακών διαμεσολαβήσεων λαμβάνοντας βραβεία από τους οργανισμούς  GermanyLandOfIdeas και AssociationforconflictresolutionInternationalChapter. Το 2011 μέσω του προγράμματος ΤΙΜ ( training in international family mediation) της Ε.Ε.    ανατέθηκε στη Μikk να εκπαιδεύσει  περί τους 70 διαμεσολαβητές από διάφορα κράτη της Ευρώπης σε κοινό πρόγραμμα εκπαίδευσης στην οικογενειακή διαμεσολάβηση (http://www.mikk-ev.de/english/englisch/ )

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης του 1ου επιπέδου αποτελεί εισαγωγή στην οικογενειακή διαμεσολάβηση. Διαρκεί  τρεις ημέρες και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων :  Επίπεδα και δυναμική συγκρούσεων στην οικογένεια- Στάδια κατά τη διάσταση και το διαζύγιο, θεματική περιπτώσεων διαμεσολάβησης κατά τη διάσταση και μετά το διαζύγιο, εργαλεία και μεθοδολογία στη διαμεσολάβηση οικογενειακών υποθέσεων, διαχείριση της επικοινωνίας  στην οικογενειακή διαμεσολάβηση, συμφωνίες σε θέματα που ρυθμίζουν τις σχέσεις γονέων – παιδιών, συμφωνίες σε οικονομικά ή περιουσιακά θέματα, «μεικτές» οικογένειες, διασυνοριακή οικογενειακή διαμεσολάβηση, πρακτικές ασκήσεις και παίγνια ρόλων. Το ως άνω πρόγραμμα έχει ως σκοπό να εισάγει τους διαμεσολαβητές στην οικογενειακή διαμεσολάβηση τονίζοντας τις ιδιαιτερότητες , τις απαιτήσεις αλλά και την μεθοδολογία στο συγκεκριμένο είδος διαμεσολάβησης. Το πρόγραμμα διδάσκεται στα Ελληνικά και   είναι προσαρμοσμένο στην Ελληνική πραγματικότητα με  παίγνια ρόλων που προσομοιάζουν σε αληθινές υποθέσεις. Η επιμέλεια του συγκεκριμένου προγράμματος έχει γίνει από τους εκπαιδευτές : 1) Dr. Jamie  Walker(http://jamiewalker.net/index/index.php ) και 2) Σπύρο Λειβαδόπουλο.

2ο Επίπεδο  εκπαίδευσης στην οικογενειακή Διαμεσολάβηση

Το ΚΕΔΙΠ θέλοντας να δώσει συνέχεια στη εκπαίδευση της οικογενειακής διαμεσολάβησης και κατόπιν απαίτησης των αποφοίτων του 1ου επιπέδου , προχώρησε το Νοέμβριο του 2014 στη συνεργασία με την διεθνούς φήμης διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια ΙΜΙ, FMC (FamilyMediationCanada) και εκπαιδεύτρια διαμεσολαβητών  κα. Μαρία Δαμιανάκη (MariaDamianakis).   (http://www.imimediation.org/mary-damianakis). Η Μαρία Δαμιανάκη κατάγεται από την Κρήτη αλλά ζει και εργάζεται στον Καναδά όπου έχει περισσότερα από 30 χρόνια εμπειρίας στην οικογενειακή, επιχειρηματική (διαφορές στο χώρο εργασίας) και κοινωνική διαμεσολάβηση. Είναι Πρόεδρος της επιτροπής για την οικογενειακή διαμεσολάβηση του διεθνούς οργανισμού InternationalMediationInstitute (IMI). Είναι μέλος επί σειρά ετών της επιστημονικής επιτροπής για την πιστοποίηση διαμεσολαβητών στον Καναδά με έμφαση στα διεθνή προγράμματα πιστοποίησης. Το 2007 ανέπτυξε τα κριτήρια πιστοποίησης για τους διαμεσολαβητές οικογενειακών διαφορών στον διεθνή οργανισμό I.M.I. (International Mediation Institute). Έχει εκπαιδεύσει Δικαστές Ανωτάτων Δικαστηρίων, δικηγόρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και συμβολαιογράφους στη διαμεσολάβηση σε διάφορες χώρες στην Ασία, Ευρώπη, Βόρεια και Νότια Αμερική. Είναι σύμβουλος Κυβερνήσεων διαφόρων Κρατών σε θέματα ανάπτυξης πολιτικών σχετικά με τη διαμεσολάβηση και την εξωδικαστική επίλυση διαφορών. Έχει στο ενεργητικό της πάνω από 2500 διαμεσολαβήσεις σε οικογενειακές διαφορές. Υπήρξε για πολλά χρόνια Πρόεδρος του FMC και κατά τη διάρκεια της θητείας της καθιερώθηκε το πρόγραμμα πιστοποίησης για τη διαμεσολάβηση σε θέματα που αφορούν ηλικιωμένους γονείς(eldermediation).Είναι, επίσης, ιδρυτικό μέλος των MediatorsBeyondBorders και μέλος του Δ.Σ. του ACR (AssociationforConflictResolution).

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι τμήμα εγκεκριμένου προγράμματος ΙΜΙ στην οικογενειακή διαμεσολάβηση, αποτελεί  εμβάθυνση του προγράμματος του 1ου  επιπέδου με  πολλά πρακτικά παραδείγματα, βίντεο,  ασκήσεις και παιχνίδια ρόλων. Το Πρόγραμμα διαρκεί τρείς (3) ημέρες και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει : Θέματα έλεγχου καταλληλότητας της υπόθεσης και τρόπους αντιμετώπισης από τον οικογενειακό διαμεσολαβητή, περιπτώσεις αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας, τη «φωνή του παιδιού» στη διαμεσολάβηση,  ψυχολογικές επιπτώσεις του διαζυγίου στους γονείς και στα παιδιά, αντιμετώπιση δύσκολων συναισθηματικών καταστάσεων κατά τη διαμεσολάβηση, διευκόλυνση συμφωνιών σε περιουσιακά και οικονομικά θέματα κα. Το πρόγραμμα διδάσκεται στα Ελληνικά. Επιμέλεια Προγράμματος: κα. Μαρία Δαμιανάκη.

Το ΚΕΔΙΠ επίσης προσφέρει σε όσους έχουν παρακολουθήσει τα ως άνω εκπαιδευτικά προγράμματα, τη δυνατότητα να συμμετέχουν δωρεάν σε εκπαιδευτικά εργαστήρια 10 ωρών  τόσο για το 1ο όσο και για το 2ο επίπεδο αντίστοιχα. Τα προγράμματα έχουν μέχρι στιγμής παρακολουθήσει περί τους 60 διαμεσολαβητές για το 1ο επίπεδο και περί τους 28 διαμεσολαβητές για το 2ο επίπεδο.

Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε το συγκεκριμένο είδος διαμεσολάβησης και να δημιουργήσουμε συνεργασίες και πιλοτικά προγράμματα διαμεσολαβήσεων που θα δίνουν  την δυνατότητα  σε όλους τους απόφοιτους του ΚΕΔΙΠ, να συμμετέχουν ως διαμεσολαβητές ή /και παρατηρητές σε πραγματικές διαμεσολαβήσεις.

Με εκτίμηση

Στέλιος Ι. Μανουσάκης

Διευθυντής ΚΕΔΙΠ